همه چیز در رابطه با برنامه نویسی فول استک (fullstack)
برنامه نویسی فول استک که در مکالمات بین برنامه نویسان زیاد اسمش به گوشمان خورده است، چیست؟ چه مهارت هایی باید یاد گرفت تا تبدیل به یک برنامه نویس فول استک شد؟ بازار کار برای برنامه نویسی در ایران به چه صورت است؟ ما در ادامه به این پرسش ها و پرسش های مشابه پاسخ خواهیم داد.
برنامه نویسی فرانت اند و بک اند
برای شناخت بهتر برنامه نویسی فول استک بیایید ابتدا ببینیم برنامه نویسی بک اند و برنامه نویسی فرانت اند چیست. به صورت کلی می توان دنیای برنامه نویسی سایت را به دو قسمت فرانت اند (front-end) و بک اند (back-end) تقسیم بندی کرد. فرانت اند به تمام نرم افزارها و بخشهایی مرتبط می شود که کاربر می بیند و کسی که متخصص فرانت اند است بر طراحی و برنامه نویسی آنها تسلط دارد. گروهی دیگر از برنامه نویسان هم هستند که عمدتاً کدهای سمت سرور را می نویسند. کدهایی که کاربر آنها را نمی بیند. اما زیرساخت اصلی یک سایت، بر پایه آن ها استوار شده است. به این متخصصین، برنامه نویسان بک اند گفته می شود.
انواع و اقسام زبان های برنامه نویسی برای متخصصین فرانت اند و بک اند وجود دارد. هر کدام از این زبان ها دارای ویژگی های خاص خود هستند. حال اگر کسی بتواند هم در برنامه نویسی فرانت اند و هم در برنامه نویسی بک اند مسلط باشد، آموزش برنامه نویسی فول استک دیده است و اصطلاحاً برنامه نویس فول استک نامیده می شود. به عبارت دیگر برنامه نویس Full Stack می تواند یک پروژه بزرگ طراحی سایت را از صفر تا صد پیاده سازی کند.
کسی که برنامه نویس Full Stack است، در ابتدا باید به زبانی مانند php (یا پایتون) و نرمافزارهای مربوط به حوزه دیتابیس ( پایگاه داده ) مسلط باشد تا بتواند همگامسازی بین این دو را انجام دهد. پس از آن، برنامه نویس فول استک میتواند ظاهر سایت را با استفاده از زبان های برنامه نویسی مختلف از جمله html ، css و جاوا اسکریپت طراحی و تنظیم کند. مسلما کسی که به همه این نرمافزارها و زبان های برنامه نویسی مسلط است، چندین سال تجربه کاری دارد.
مهارت های مورد نیاز برای برنامه نویسی فول استک
یک برنامه نویس فول استک حرفهای باید بتواند علاوه بر مهارت مدیریت پروژه، توانایی مدیریت سرور و پیدا کردن مشکلات مختلف در یک سایت را داشته باشد. از این رو به جز حوزه برنامه نویسی، او باید دارای مهارت ها و توانایی های مختلفی باشد. برنامه نویس Full Stack علاوه بر اینکه میتواند رابط کاربری جذابی را طراحی کند و به برنامه نویسی وب آشنا است و می تواند تجربه کاربری (UI) و گرافیک بسیار مناسبی را برای یک سایت برقرار کند، باید تجربه کار با پایگاه های داده، API ها، سیستم های کنترلی و اطلاعات کافی در زمینه هاستینگ و سرورها را نیز داشته باشد.
علت اینکه از واژه مدیریت پروژه برای برنامه نویسی فول استک استفاده میکنیم، این است که تقریباً برنامه نویس Full Stack، دارای اختیارات کامل برای طراحی پروژه از صفر تا صد است. از این رو او باید بتواند پروژه را به خوبی مدیریت کند و در حوزههای مختلف فرانت اند و بک اند، مهارت های خود را به کار بگیرد.
اما نکته دیگر بحث امنیت و بهینه سازی سایت است. همانطور که می دانید تا زمانی که یک سایت به صورت خوبی بهینه نشده باشد، توسط موتورهای جستجو مورد پیمایش قرار نمی گیرد. از این رو بهینه سازی سایت (یا همان سئو ) و مباحث امنیتی، دیگر ویژگی ها و تخصص هایی هستند که از یک برنامه نویس فول استک انتظار میرود.
بازار کار برنامه نویسی در ایران
خوشبختانه بازار کار برنامه نویسی در ایران بسیار خوب و رو به رشد است. اگر فردی در یک زبان برنامه نویسی دارای تسلط باشد، قطعاً میتواند در شرکت های خصوصی و دولتی کار کند. برنامه نویسی از شغل های پردرآمد در ایران به شمار می آید. به همین دلیل در کشور ایران نیز برنامه نویسان درآمد بسیار خوبی دارند. خیلی از برنامه نویسان فول استک، میتوانند به صورت پروژهای و فریلنسری کار کنند و مدیریت پروژه خود را به صورت دورکاری در دست بگیرند. برخی از برنامه نویسان Full Stack به جای php، از برنامه پایتون و فریم ورک جنگو (Django) برای برنامه نویسی خود استفاده می کنند. البته اینکه برنامه نویسان Full Stack از چه برنامه ای برای فرانت اند و بک اند استفاده کنند، به سلیقه آن ها بستگی دارد.
کافیست به سایت های استخدامی سر بزنید و واژه برنامه نویس فول استک را جستجو کنید. خواهید دید که چه تعداد موقعیت شغلی و با چه درآمدهایی در شرکت های مختلف برای این مهارت پیشنهاد می شود. از آنجایی که یک برنامه نویس Full Stack دارای توانایی های بالایی است، حقوق و مزایای بسیار زیادی هم دارد.
به طور کلی یک برنامه نویس فول استک، باید زبان های برنامه نویسی مختلفی را بداند، با فریمورک ها و کتابخانه های مختلف کار کرده باشد، به حوزه طراحی سایت و تکنولوژیها و زبان های مختلف سمت کاربر به خصوص جاوا اسکریپت مسلط باشد، با برنامه نویسی سمت سرور به خصوص php و پایتون آشنایی کامل داشته باشد، بتواند با دیتابیس های معروف دنیا از جمله MySQL کار کند و اصول طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری (UI/UX) را بشناسد و دانش گرافیک مطلوبی نیز داشته باشد.
اهمیت مهارت های فردی برای برنامه نویسان فول استک
اما مهمترین ویژگی برنامه نویسان Full Stack که شاید تکمیل کننده همه این ویژگی ها باشد، مهارت های فردی است. کسی که برنامه نویس Full Stack است، قاعدتاً میتواند از صفر تا صد یک پروژه بزرگ را انجام دهد. به همین دلیل مدیریت پروژه و مدیریت وقت و زمان از جمله ویژگی های اصلی یک برنامه نویس Full Stack است. با تمام این تفاسیر می توان در یک مدت ۶ ماهه تا یکساله تمام مهارت های مربوط به برنامه نویسی فول استک را آموزش دید. به شرط اینکه زمان مناسبی را برای آموزش ها بگذارید.
اگر میخواهید آموزش کد نویسی و برنامه نویسی بگیرید و با زبان های برنامه نویسی، فریم ورک ها و کتابخانه های هر یک از این زبان ها آشنایی پیدا کنید می توانید در بوت کمپ برنامه نویسی مپصا اچ آر شرکت کنید. مپصا اچ آر بوت کمپ های متنوعی دارد که شما می توانید با توجه به اهداف خود، در هر یک از آنها شرکت کنید.
بوت کمپ برنامه نویسی مپصا اچ آر پس از پایان دوره ها به شما گواهینامه های معتبر اهدا می کند و شما را به شرکت های معتبر متقاضی نیرو معرفی می کند.
منبع: w3schools
دیدگاهتان را بنویسید