پایتون در سالهای گذشته به یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی تبدیل شده است و کاربرد پایتون در زمینههای مختلفی از هوش مصنوعی گرفته تا ساخت وبسایتها و نرم افزارهای ساده و پیشرفته دیده میشود. در واقع پایتون یک زبان چند منظوره و پرکاربرد است.
اگر در حال یادگیری یا تصمیم برای یادگیری زبان برنامه نویسی پایتون هستید، شناخت پتانسیلها و کاربرد پایتون میتواند کمک بزرگی به انتخاب مسیرتان باشد و دید خوبی از آینده شغلی آن به شما بدهد.
بیایید در ادامه نگاهی دقیقتر به کاربرد پایتون داشته باشیم، اما قبل از آن توضیح مختصری در رابطه با این زبان برنامه نویسی پرطرفدار میدهیم.
پایتون و دلایل محبوبیت آن
همانطور که بسیاری از شما میدانید پایتون یک زبان برنامه نویسی شی گرا و سطح بالا (درک آسانتر برای انسانها) است.
این زبان به قدری ساده و سریع است که بسیاری از بزرگترین سازمانهای جهان، هر کدام در جایی از آن استفاده میکنند. شرکتهایی مثل ناسا، گوگل، نتفلیکس، اسپاتیفای و… همگی به مزایا و کاربرد پایتون پی بردهاند و از این زبان برای کمک به تقویت خدماتشان کمک میگیرند.
پایتون یک زبان برنامه نویسی است که فقط برای یک مصرف خاص طراحی نشده و کاربرد پایتون گستردهتر از این حرفها است. این زبان برای ساخت هر نوع نرم افزار یا برنامهای مناسب بوده و با توجه به اینکه یادگیری آن هم سادهتر از بسیاری زبانهای دیگر است، طرفداران زیادی دارد و امروزه به عنوان یکی از پرمصرفترین زبانهای برنامه نویسی در دنیا شناخته میشود.
کاربرد پایتون – از پایتون در کجا استفاده میشود؟
تا اینجا متوجه شدیم که پایتون به واسطه گستردگی قابلیتها و سادگی یادگیری، یکی از پرطرفدارترین زبانهای برنامه نویسی دنیا است و بسیاری از افراد در مشاغل مختلف به یادگیری آن روی آوردهاند. اصلیترین شاخههای کاربرد پایتون عبارتاند از:
هوش مصنوعی و یادگیری ماشین (AI and machine learning)
از آنجایی که پایتون یک زبان پایدار، انعطاف پذیر و ساده است مورد توجه ویژه فعالان حوزه ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی قرار گرفته است. امروزه کتابخانههای بسیاری برای این زبان و مخصوص این حوزهها نوشته شده است که کاربرد پایتون را برای هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ بسیار ساده کرده است.
اگر به این حوزهها علاقه دارید میتوانید در بوت کمپ ماشین لرنینگ مپصا اچ آر شرکت کنید و به راحتی وارد بازار کار شوید.
تجسم داده (Data visualization)
مورد بعدی، کاربرد پایتون در حوزه تجسم داده، یکی از حوزههای در حال توسعه این روزها است. در این زمینه شما در واقع با استفاده از دادهها میتوانید برنامههای گرافیکی تولید کنید، از پرزنتیشنهای ساده گرفته تا پروژههای گرافیکی پیچیده.
برای هر نیازی که داشته باشید کتابخانههای مختلفی از پایتون وجود دارد که به صورت رایگان در دسترس عموم قرار گرفتهاند، مانند کتابخانههای plotly و pandas visualization، که کار را برای فعالان این حوزه بسیار ساده کردهاند.
کاربرد پایتون در تحلیل داده (Data analytics)
بیش از هر دوره دیگری در تاریخ، دنیا در حال تولید داده است و تحلیل این دادهها نیاز به یک زبان سریع، ساده و محبوب دارد که توسط بسیاری از سیستمها به رسمیت شناخته شده باشد. تمام این ویژگیها در پایتون خلاصه شده است!
اکثر دانشمندان برای تجزیه و تحلیل دادهها در ابعاد جهانی از این زبان استفاده میکنند و هنوز سر و کله رقیبی برای این زبان پیدا نشده است. کاربرد پایتون در علم داده جواب خودش را به خوبی پس داده است.
کاربرد پایتون در ساخت اپلیکیشن
با پایتون میتوانید هر اپلیکیشنی را بسازید. پایتون به شما امکان ایجاد دایرکتوری، رابط کاربری گرافیکی (GUI) و API و بسیاری موارد دیگر را میدهد.
چه اپلیکیشنهای بلاکچین و چه برنامههای صوتی و تصویری، با پایتون دستتان در تولید اپلیکیشنها بسیار باز است.
توسعه وب
پایتون یک انتخاب هوشمندانه برای توسعه دهندگان وب است. یکی از دلایل این موضوع فریم ورکهای متنوعی مثل Django، Pyramid و Flask است که برای توسعه وب توسط این زبان ساخته شدهاند و سایتها و سرویسهای معروفی مثل اسپاتیفای (Spotify)، ردیت (reedit) و موزیلا (Mozilla) بر پایه آنها ساخته شدهاند.
به واسطه کتابخانهها و ماژولهایی که در این فریم ورکها ارائه میشوند، قابلیتهایی مثل دسترسی به دیتابیس، مدیریت محتوا و مدیریت دسترسی به دیتاها بسیار ساده شده است. به دلیل همین تطابق پذیری بالای پایتون است که کاربرد پایتون به صورت گسترده در توسعه وب دیده میشود.
توسعه بازی
شاید برایتان دور از ذهن به نظر برسد که زبان پایتون را در توسعه بازی تصور کنید، ولی سادگی این زبان باعث شده است راه اندازی ایدههای اولیه و نمونههای تستی بازیها بسیار سادهتر شود و دلیل کاربرد پایتون در صنعت بازی نیز همین است.
شما به سادگی میتوانید با استفاده از کتابخانههای پایتون نمونههای اولیه بازیها را به سرعت تولید کنید.
تولید زبان جدید
سادگی سینتکس(syntax) و نظم پایتون باعث شده است تا زبانهای دیگری بر پایه این زبان تولید شوند. زبانهایی مثل Cobra ،Coffeescript و Go که همگی شباهتهای زیادی به پایتون دارند.
این به این معنا است که زبان پایتون دارای قواعدی بسیار واضح و خوانا است که همین موضوع باعث میشود برای مبتدیان برنامه نویسی جذابیت بیشتری داشته باشد.
کاربرد پایتون در اقتصاد
کاربرد پایتون در دنیای اقتصاد به طور فزایندهای در حال افزایش است، به خصوص در زمینههایی مانند تجزیه و تحلیلهای کمی و کیفی. پایتون میتواند یک ابزار ارزشمند در تعیین روند قیمت و پیش بینیها و همچنین در خودکارسازی گردش کار در میان منابع مختلف داده، باشد.
همانطور که گفتیم پایتون برای تحلیل دادههای بزرگ بسیار مناسب است و با کتابخانههای مختلفی که از این زبان در دسترس داریم میتوانیم از آن به عنوان یک ابزار قدرتمند برای تحلیل دادههای مالی کمک بگیریم.
طراحی
وقتی در مورد کاربرد پایتون صحبت میکنیم شاید توقع نداشته باشید که حرفی از طراحی زده شود! ولی در واقع برای ساخت نرم افزارهای طراحی مثل gimp و paint shop pro که بر پایه طراحی دو بعدی هستند از زبان برنامه نویسی Python استفاده شده است.
البته از پایتون در تولید برنامههای طراحی سه بعدی مثل lightware ،blender و cinema 4D هم استفاده شده است.
کاربرد پایتون در استارتاپها
شاید به نظرتان این مورد عجیب بیاید اما حقیقت دارد! استارتاپها، به خصوص استارتاپهای حوزه تکنولوژی به دلیل سادگی و پتانسیلهای بالایی که پایتون دارد، عاشق آن هستند.
این زبان پتانسیلهای بالایی دارد که باعث میشود استارتاپها با روشهای سادهتر و بهینه به اهداف خود برسند.
کاربرد پایتون در آموزش علوم کامپیوتر
پایتون در حال حاضر نقش کلیدی در آموزش علوم کامپیوتر در سراسر دنیا ایفا میکند. اما چرا؟
چون یادگیری پایتون ساده است، زبان بسیار قدرتمند و سطح بالایی است و همه کاره است! این زبان قابلیتهای زیادی دارد و در بسیاری از زمینههای مختلف قابل استفاده است.
سینتکس پایتون ساده و سرراست است، بنابراین دانش آموزان میتوانند با سرعت بسیار بیشتری شروع به یادگیری مهارتهای تفکر محاسباتی و حل مسئله کنند، که معمولاً هدف اصلی دورههای مقدماتی علوم کامپیوتری است.
به همین منظور بسیاری از دانشگاهها و مدارس در سراسر جهان تصمیم گرفتهاند دورههای مقدماتی برنامه نویسی و علوم کامپیوتر را با استفاده از پایتون تدریس کنند.
به عنوان مثال، MIT، یکی از دانشگاههای پیشرو جهان در زمینه فناوری، علوم کامپیوتر و برنامه نویسی مقدماتی را با استفاده از Python آموزش میدهد.
کاربرد پایتون در اسکریپت نویسی
اسکریپت به برنامههای بسیار کوچکی گفته میشود که برای اتوماتیک کردن فرآیندهای مختلف طراحی و استفاده میشوند. از آنجایی که زبان برنامه نویسی پایتون، Syntax بسیار ساده و راحتی دارد میتوان از آن برای اسکریپت نویسی استفاده کرد. به کمک اسکریپتها میتوان بسیاری از فعالیتها را به صورت از پیش تعیین شده انجام داد. اسکریپتها در حوزه وب و اینترنت کاربردهای بسیار زیادی دارند. انجام بسیاری از کارها که تا به امروز به صورت دستی انجام دادهاید به کمک اسکریپت به صورت اتوماتیک و در زمان کمتر صورت میگیرد.
طراحی و توسعه نرم افزارهای دسکتاپ
یکی از کتابخانههای بسیار قوی در پایتون، Tkinter نام دارد. این کتابخانه امکانات فراوانی را برای توسعه نرم افزارهای دسکتاپ در اختیار شما قرار میدهد. البته شاید روشها و زبانهای برنامه نویسی بسیار قویتری در این حوزه وجود داشته باشد، اما از آنجایی که این زبان بسیار قدرتمند و همه جانبه است میتوان از آن برای توسعه نرم افزارها نیز استفاده نمود.
اینترنت اشیاء
امروزه اینترنت اشیاء کاربردهای بسیار زیادی داشته و در حوزههای مختلفی استفاده میشود. این حوزه بسیار عظیم است، به همین دلیل به یک زبان برنامه نویسی همه جانبه نیاز است که بسیار سبک باشد و بتوان فعالیتهای مختلف را به کمک آن انجام داد. در این شرایط بهترین زبان، پایتون است و میتوانید از کتابخانههای کاربردی آن استفاده کنید.
صنعت تجارت الکترونیک و پایتون
یکی از فریم ورکهای بسیار معتبر و شناخته شده در پایتون، Django است. این فریم ورک به وب سایتهای مختلف در حوزه تجارت الکترونیک کمک میکند تا امنیت وب سایت خود را تا حد زیادی بالا برند. پایتون به راحتی امنیت را برای این سایتها تضمین کرده و کمک میکند تا تمام پرداختها از طریق یک دروازه امن منتقل شوند. از دیگر مزیتهای استفاده از پایتون در این زمینه این است که، بانک اطلاعاتی وب سایت شما همواره به روز خواهد بود. با توجه به ویژگیها و مزایایی که پایتون برای این وب سایتها به همراه دارد، کمپانیهای معتبری مانند Instacart از این زبان و کتابخانههای آن استفاده میکنند.
کاربرد پایتون در شبکههای اجتماعی
مهمترین هدف در شبکههای اجتماعی جذب لید و دریافت ترافیک بیشتر است و در کنار آن تعامل بالا با مخاطبان نیز اهمیت زیادی دارد. از این رو مقیاس پذیری زبان برنامه نویسی مورد استفاده اهمیت زیادی پیدا میکند. در شبکههای اجتماعی معمولا از زبان بنرامه نویسی پایتون استفاده میشود. حتی در مواقعی که از زبانهای دیگر استفاده شود، باز هم در برخی از قسمتها زبان پایتون استفاده شده تا با کمک این سیستم سبک، میزان انعطاف تقاضا افزایش یابد. یوتیوب، اینستاگرام و فیس بوک ازجمله شبکههای اجتماعی هستند که از پایتون استفاده میکنند.
پایتون در فناوریهای مالی یا Financial technology
صنعت فناوریهای مالی و حوزه فین تک به زبان برنامه نویسی بسیار جامعی نیاز دارد که کتابخانههای قدرتمندی را فراهم کند. به دلیل وجود این ویژگیهای مهم در پایتون، همواره شرکتها و غولهای بزرگ حوزه مالی همواره از پایتون استفاده میکنند. به این صورت میتوانند به راحتی فرآیندهای بخش اقتصادی را بهینه کنند. استفاده از این زبان میتواند در بلند مدت اثرات مثبت زیادی را به همراه داشته باشد.
کاربرد پایتون در بینایی کامپیوتری و پردازش تصویر (Computer Vision and Image Processing)
پایتون برای بینایی کامپیوتری و پردازش تصویر استفاده میشود، زمینههایی که این روزها به سرعت در حال گسترش هستند.
هدف از پردازش تصویر، پردازش یک تصویر، اعمال تغییرات در آن و بازگرداندن نسخه جدیدی از تصویر اصلی است. اما هدف بینایی کامپیوتر پیچیدهتر است، بینایی کامپیوتر سعی میکند کامپیوتر را وادار به درک و تفسیر یک تصویر و محتوای آن کند.
این حوزه در واقع یک از زیر مجموعههای هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ محسوب میشود.
این حوزه علمی به قدری مهم است که گوگل ابزاری به نام Cloud Vision را توسعه داده است که نسخه پایتونی برای توسعه دهندگان دارد تا این قابلیت را در برنامههای خود بگنجانند.
کاربرد پایتون در پزشکی و داروشناسی (Pharmacology)
پایتون در زمینه پزشکی نیز کاربردهای حیرت آوری دارد، تا حدی که از ترکیب تکنولوژی با دانش پزشکی، برای بهبود تشخیصها و درمانهای دقیق و کارآمد برای بیماران، شگفت زده میشوید.
چند نمونه از کاربرد پایتون در پزشکی و داروشناسی عبارت است از:
- انجام تشخیصهای بالینی بر اساس سوابق و علائم پزشکی بیماران
- تجزیه و تحلیل دادههای پزشکی
- ساخت مدلهای محاسباتی برای سرعت بخشیدن به روند تولید داروهای جدید
کاربرد پایتون در زیست شناسی و بیوانفورماتیک (Biology and Bioinformatics)
پایتون همچنین کاربردهای فوق العادهای در دنیای زیست شناسی و بیوانفورماتیک دارد. کاربردهایی شامل پردازش توالیهای DNA (processing DNA sequences)، شبیهسازی پویایی شناسی جمعیت (population dynamics) و ژنتیک و مدلسازی ساختارهای بیوشیمیایی است.
پایتون برای این شاخه از از علم فریم ورک (framework) بیوپایتون (Biopython) را تولید کرده است. Biopython یک فریم ورک پایتون با ابزارهای رایگان در دسترس، برای محاسبات بیولوژیکی است.
این موضوع نشان میدهد که پایتون در این زمینه چه نقش حیاتی و مهمی را ایفا میکند.
همانطور که دیدید کاربرد پایتون بسیار متنوع است که باعث جذابیت بیشتر آن شده است. این ویژگی به همراه سادگی و سطح بالا بودن زبان پایتون باعث شده است تا زبان مناسبی برای شروع برنامه نویسی باشد.
پایتون یکی از زبانهای برنامه نویسی آینده دار است که همیشه تقاضای زیادی برای متخصصان آن وجود دارد. میتوانید آموزش خود را از بوت کمپ پایتون مپصا اچ آر شروع کنید. شما در این دوره آموزشی فشرده علاوه بر آموزش تئوری مسائل، با چالشهای کار بر روی پروژههای واقعی نیز آشنا میشوید و در نهایت برای استخدام به شرکتهای متقاضی نیرو معرفی میشوید.
منبع: futurelearn | coursera | freecodecamp